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This is a reminder to all our Program Administrators doing business in Georgia, 
that every insurance contract procured and delivered as a surplus line coverage 
shall be initialed by or bear the name of the surplus line broker who procured it 
and shall have printed or stamped upon it the following: "This contract is 
registered and delivered as a surplus line coverage under the Surplus Line 
Insurance Law, O.C.G.A. Chapter 33-5." 
 
In order to comply with Georgia Statue 33-5-26 and resultant Regulations r.120-
2-89-12.03  It is the responsibility of the licensed surplus lines broker to ensure 
that a copy of the standard disclosure brochure is delivered to the policyholder 
with the policyholder’s copy of the policy. 
 

Attached is a copy of the notice that must be attached to all Surplus Lines 
policies.  This is not a new requirement, however, we felt a reminder was prudent 
to ensure that all Surplus Lines brokers are reminded of this requirement. If you 
have any questions regarding this notice, please contact your Program Manager. 
 

 
 



Georgia Standard Surplus Lines Notice 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT YOUR SURPLUS LINES POLICY  

Your broker has placed the insurance you requested in the "surplus lines market" 
with one or more surplus lines insurers. By definition, such surplus lines insurers 
are not licensed in the state, but this does not mean that the transaction is not 
regulated. The surplus lines market is an insurance marketplace that is 
established for the purpose of insuring unique or hard to place risks. Some of the 
rules that apply to surplus lines insurance policies and surplus lines insurance 
companies differ from those that govern coverage obtained from insurance 
companies licensed in your state. In order for you to better understand the 
surplus lines market and the rights you have in a surplus lines transaction, the 
following material is provided.  

Please read this brochure carefully, and should you have any questions after 
reading the material, do not hesitate to ask your broker. If you wish further 
information, please contact the Regulatory Services Division, Room 604 West 
Tower, 2 Martin Luther King, Jr. Drive, Atlanta, Georgia 30334 or (404) 656-2074 
or toll free at (800) 656-2298 (request Regulatory Services Division).  

WHAT IS A SURPLUS LINES POLICY?  

A surplus lines policy is a policy placed with an insurer that is not licensed (or 
'admitted') in this state, but is nonetheless eligible to provide insurance on 
property or liability insurance protection to citizens of this state through specially 
licensed agents or brokers known as surplus lines brokers.  

WHY AM I GETTING COVERAGE FROM A SURPLUS LINES INSURER?  

Your agent or broker may have been unable to obtain the coverage you 
requested from insurance companies licensed in the state, but was able to obtain 
coverage from an eligible surplus lines insurance company. The reason for your 
agent or broker's action is that the risk or property for which you sought coverage 
may be unique or have certain risk characteristics that caused licensed insurers 
to decline to write the policy. In circumstances where licensed insurers will not 
write the risk, your broker is authorized by state law or regulation to obtain the 
coverage from a 'surplus lines' insurer.  
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SINCE THE SURPLUS LINES INSURER IS UNLICENSED, IS THE 
TRANSACTION UNREGULATED?  

Surplus lines transactions are regulated by state laws that require that surplus 
lines policies be procured only by specially licensed brokers. These are called 
surplus lines brokers and they are authorized to transact business with certain 
unlicensed insurers that meet financial and other eligibility standards set by the 
state. These insurers are known as surplus lines insurers. Your agent may have 
worked with a licensed surplus lines broker in securing your policy. Alternatively, 
your agent may hold a surplus lines broker's license.  

IS MY SURPLUS LINES POLICY COVERED BY THE STATE GUARANTY OR 
INSOLVENCY FUND?  

No. There is no guaranty fund coverage for surplus lines policies. The guaranty 
fund, which provides payments in the event that your insurance company 
becomes insolvent, only covers policies of licensed insurers.  

HOW IS THE RATE OR PRICE OF A SURPLUS LINES POLICY 
DETERMINED?  

The rate or premium charged for a surplus lines policy is determined by the 
surplus lines insurer. As unlicensed insurers, surplus lines insurers do not file 
their rates or premiums with the state for review or approval.  

DOES THE GEORGIA DEPARTMENT OF INSURANCE REVIEW OR 
APPROVE THE TERMS AND CONDITIONS OF THIS POLICY?  

Pursuant to O.C.G.A. s 33-5-21.1, policies of surplus lines insurers are not 
reviewed or approved by the Georgia Department of Insurance.  

CAN MY POLICY BE RENEWED OR EXTENDED?  

Your surplus lines policy may or may not be renewed or extended when the 
policy expires. An extension of the policy coverage will be dependent upon the 
continued unavailability of the coverage from insurers licensed in this state and 
the willingness of the surplus lines insurer to continue to accept the risk. Since a 
surplus lines policy is generally not subject to the same notice requirements as a 
policy issued by a licensed insurer, notice of a premium increase for a new policy 
term or the company's intent not to extend the policy at the same terms and 
conditions might not be provided until close to the date the policy expires. 
Therefore, you should keep in contact with your agent or broker, particularly as 
the expiration of the policy term nears, to ascertain the status of the policy and to 
assure continuity of coverage.  
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